Vesti

EU i Švajcarska finansiraju rekonstrokciju vodovoda u Ivanjici

Danas su zvanično počeli radovi na rekonstrukciji dela magistralnog cevovoda na potezu Lučka Reka – Javor, za koje su Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES opredelile 100.000 evra.

Radovi podrazumevaju zamenu azbestnih cevi u dužini od 1.130 metara, od crnjevskog mosta do fabrike “Špik – Fantoni”, čime će se rešiti najveći problem u snabdevanju vodom u ivanjičkoj opštini jer će se modernizacijom starog vodovoda izgrađenog 1973. godine unaprediti kvalitet komunalnih usluga kao i života lokalnog stanovništva.NSTRUKCIJU VODOVODA U IVANJICI

  • „Ovim projektom ćemo značajno smanjiti gubitke koje sada imamo na distributivnoj mreži, a stanovništvo će imati stabilno snabdevanje kvalitetnom vodom, dok tokom letnjih meseci više neće biti nestašice”, rekao je predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović.

On je naglasio da će se rekonstrukcijom glavnog cevovoda sprečiti i pucanje cevi, pa će se u značajnoj meri smanjiti troškovi održavanja sistema.

Kako se navodi u saopštenju Evropskog PROGRES-a, radove izvodi građevinsko preduzeće “Granit plus” iz Sevojna, izabrano u postupku javne nabavke koji je raspisala opština Ivanjica. Završetak posla bi prema planu trebalo očekivati u roku od tri meseca.

Aktivnosti Evropskog PROGRES-a, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržavaju sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

О Аутору

Financ