Vesti

Intervju sa predsednikom opštine Ivanjica Zoranom Lazovićem

1. Koji su najznačajniji prirodni resursi vašeg grada, kako su iskorišćeni?

-Opština Ivanjica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije poznatom kao Starovlaško-Raška visija, deo je Moravičkog upravnog okruga. Teritorija opštine ima površinu od 1.090 km² i šesta je po veličini u Republici Srbiji. Područje opštine karakteriše brdsko-planinska struktura reljefa, a sam grad nadvisuju planinski venci Golije, Javora i Mučnja
Planina Golija je Uredbom Vlade Republike Srbije proglašena za Park prirode (2001.godine), i iste godine Aktom UNESKO-a za Rezervat biosfere. Uredbom Vlade RS, 25. januara 2000. godine, Ivanjica je proglašena za vazdušnu banju. Prema tome, značajni prirodni resursi ivanjičke opštine su planine (naveći šumski fond u zemlji), polja (oranice i bašte) i reke (veliki potencijal za gradnju MHE i akumulacionih jezera).
Opština Ivanjica sa površinom od 109 hiljada hektara, ima najveći fond šuma i šumskog zemljišta u državi. Šume obuhvataju površinu veću od 53 hiljade hektara, u državnom vlasništvu je više od 32 hiljade hektara, a ostalo je u privatnom vlasništvu. Šume su bogate šumskim voćem (borovnica, jagoda, malina i kupina) i različitim vrstama pečuraka (vrganj, smrčak, rudnjača, popovača, lisičarka, mlečnjača). Obzirom na dominantan planinski karakter prostora, zastupljen je i veliki broj vrsta jestivog bilja, a u velikom broju prisutna je krupna i sitna divljač, što otvara mogućnost za lovni turizam.
Poljoprivredna površina privrednih društava, zadruga i porodičnih gazdinstava zauzima prostor od 51.321 ha. Najveći deo poljoprivrednih površina 48.543 ha nalazi se u privatnom posedu, 94,58 % od ukupnog poljoprivrednog prostora. Od ukupne poljoprivredne površine pod oranicama je 28,88 % opštine, a pod pašnjacima i livadama 64,54 %. Perspektive razvoja poljoprivrede su u gajenju, otkupu i finalnoj preradi krompira, malina, kupina, šljiva, jabuka, pečuraka, lekovitog bilja i stočne hrane, a neophodno je pospešiti i uzgoj stoke, kao i proizvodnju mesnih i mlečnih prerađevina.

Aktiviranje lokalnog hidroenergetskog potencijala podstaklo bi razvoj lokalne privrede i otvaranje novih radnih mesta, a pored toga MHE su povoljne sa aspekta decentralizovane proizvodnje jer mogu da omoguće lokalno snabdevanje potrošača u udaljenim naseljima. Energetski potencijal vodotokova i lokacije za izgradnju malih hidroelektrana definisane su dokumentom „Katastar malih hidroelektrana na teritoriji SR Srbije van SAP” iz 1987. godine. U ovom dokumentu, opština Ivanjica je izdvojena sa najvećim potencijalom za igradnju MHE u Republici Srbiji. Takođe, na području opštine Ivanjica se nalaze i izvori mineralnih voda u Marinoj Reci i Priličkom Kiseljaku.
Opština Ivanjica ima i majdan kamenog krečnjaka u Raščićima, koji se koristi za izgradnju puteva i gradnju objekata; nalazište kamena filita u mestu Maće („maćanski kamen“) koji se koristio kao krovni pokrivač a postoji i nalazište ukrasnog kamena u Lukama.
Stoga možemo zaključiti da su, raspoloživost prirodnih resursa i veliki broj nezaposlenog stanovništva, uslovili revitalizacija privrednih sistema i osnivanje novih preduzeća, i danas, veliki broj malih preduzeća u drvno-prerađivačkom sektoru,razvoj tekstilne industrije u vidu manjih preduzeća kao posledica zatvaranja velikih firmi, hladnjača i prerađivačkih kapaciteta, svoje uporište nalaze upravo u prirodnim resursima, kao okviru koji opredeljuje model razvoja ivanjičke privrede u budućem periodu.

U narednom periodu očekuje se nastavak izrade deonice Koridora 11 koji će ići preko Ivanjice. Samim tim će se pospešiti razvoj Ivanjice i kao turističke destinacije a i kao regije za dolazak investitora ..
Infrastrukturni projekti u fazi realizacije:

1. Projekat „Rekonstrukcija kraka magistralnog cevovoda na potezu Lučka Reka – Javor u dužini od 1130 metara“ .
Vrednost projekta je 174.000,00 evra .
Projekat se finansira kroz program Evropske unije EU Progres . Učešće opštine Ivanjica je 74.000,00 evra.

2. Projekat izgardnje „Dijalizni centar- Doma zdravlja „
Vrednost investicije : približno 23.000.000,00 RSD bez PDV-a
Sredstva su obezbeđena iz budžeta opštine Ivanjica.

3. Projekat sanacije i adaptacije objekat „Medicine rada“ u skolpu Doma zdravlja Ivanjica . Projekat se sprovdi u saradnji sa Kancelarijom za urpavljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije.
Vrednost projekta : 10.978.661,00 RSD bez PDV-a .

4. Na konkursu kod Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u trećoj fazi koja se finansira iz kredita KFW- razvojne banke Nemačke, OŠ ‘’Major Ilić ‘’ je dobila sredstva za kompletnu rekonstrukciju zgrade (fasada, krov, stolarija, sistem grejanja, mokri čvorovi itd.).
Opštine Ivanjica učestvuje sa 2.600.000,00 RSD .
U okviru ovog konkursa OŠ ‘’Major Ilić’’ će dobiti i kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju.
Ukupna vrednost investicije će iznosti približno: 30.000.000,00 RSD

Infrastrukturni projekti u vidu projetno-tehničke dokumentacije:

• Projekat „Izgradnja sportsko-rekreatvinog objekta sportske hale kod Gimnazije“ na kat.par. broj 768/1 KO Ivanjica“
Vrendost investicije : 137.000.000,00 RSD bez PDV-a.

• Projekat „Izgradnja trajnog objekta Dečijeg vrtića u okviru školskog kompleksa OŠ ” Kirilo Savić” u Crnjevu na kat.par. broj 2146 KO Ivanjica
Vrendost investicije : 69.658.827,65 RSD bez PDV-a.

• Idejni projekat rekonstrukcijekotlarnice dečijeg vrtića„Đurđevak„- prelazak na biomasu pelet
Vrednost projekta :3.126.228,00 RSD sa PDV-om.

• Idejni projekat sanacije i adaptacije fasade i fasadne stolarije dečijeg vrtića„Đurđevak„
Vrednost projekta : 8.903.671,20 RSD sa PDV-om.

• Idejni projekat adaptacija dečijeg vrtića „Zvončica“ ( idejni projekat adaptacije objekta-Arhitektura, hidrotehničke instalacije, mašinske instalacije, elaborat zaštite od požara)
Vrednost projekta : 25.619.557,00 RSD bez PDV-a ( kompletna rekonstrukcija vrtića).

• Mašinske instalacije – Projekat za izvođenje urađen je za potrebe grejanja balon sportske hale, za investitora OŠ “Sreten Lazarević”Prilike.
Projektom su obahvaćeni balon sportske hale (mašinski projekat grejanja), kao i postojeća kotlarnica
Vrednost projekta : 5.260.649,00 RSD bez PDV-a.

• Idejni projekat – projekat arhitekture i mašinskih instalacija za O.Š. „Nedeljko Košanin“ – Deviće ( kompletna rekonstrukcija škole)
Vrednost projekta : 11.452.704,00 RSD bez PDV-a.
2. Da li ste i u kojoj meri uveli e – upravu i izdavanje građevinskih dozvola?

Na portalu E-uprave registrovana su lica iz Opštinske uprave preko svojih elektronskih sertifikata i time je dobijen pristup za postavljanje sadržaja na sajt E-Uprave. Kako bi uskladili obrasce i E-usluge sajta Opštine sa sajtom E-uprave potrebno je da registrovana lica prisustvuju jednodnevnoj obuci za kreiranje E-usluga na portalu uprave kao i za postavljanje drugih sadržaja na isti portal. Takođe smo uspešno sproveli u delo izdavanje elektronskih dozvola.
Proces uvođenja elektronskog izdavanja građevinskih dozvola podržan je i od strane NALEDA u vidu donacije računarske opreme odelljenju za urbanizam i komunalne delatnosti.

3. Na koji način promovišete turističke potencijale svog kraja i koje biste dosadašnje investicije u taj sektor istakli?

Opština Ivanjica ima prevashodno cilj da promoviše „svoj“ turistički potencijal. Za promociju turističke ponude opštine zadužena je Turistička organizacija opštine Ivanjica.
Načini promocije su sledeći :
• sajmovi i razna druga dešavanja- manifestacije, promocije, radionice…
• televizija ,
• štampani mediji,
• radio…
• elektronski marketing sajt TOO Ivanjica, društvene mreže (Fejsbuk, Instagram, Tviter…).
• propagandni štampani materijal
• grupe turista koji borave kod nas budu „provedeni“ kroz naš kraj pa i tako usmeno promovišemo, dodatno njima, Ivanjicu.
Kada govorimo o investicijima u naš kraj u turističkom smislu, treba istaći da u Ivanjici moramo još mnogo toga uraditi na poboljšanju turističke infrastrukture. To podrazumeva uređenje raznih sadržaja zanimljivih za turiste počevši od staza, terena, uređnjenje gradskog jezgra, investicija u Javor, Mučanj, Goliju itd…
Dosadašnje investicije u poboljšanje turističke ponude bile su:
• Uređenje staze i javnog kupatila u gradskom parku;
• Uređenje sportskog terena i trim staze u Kušićima kod Ivanjice,
• Uređenje platoa- trga ispred Doma Kulture,
• Uređenje trga ispred gradske pošte;
• Uređenje trotoara po užem centru grada,
• Uređenje raznih drugih planinarskih- pešačkih staza.
• Tač skrin televizor- (peti u Srbiji tada)
• Turistička signalizacija u Ivanjici u više navrata i više projekata.
• Opremanje Vidikovca i dodatne signalizacije (ti projekti se trenutno realizuju)

intervju

О Аутору

Financ