Aktuelnosti Vesti

Ivanjica obeležila Dan opštine- Dodeljene Junske nagrade zaslužnim pojedincima i institucijama

Svečanom sednicom održanom u porti crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene, opština Ivanjica obeležila je svoj dan, koji proslavlja u znak sećanja na 16. jun 1866. godine kada je knez Mihailo Obrenović Ivanjicu proglasio varošicom.


„Protekla godina bila je veoma teška. Suočili smo se sa korona virusom, poplavama, dugom i teškom zimom. Naš živi štit nije posustajao, kad to kažem, pre svega mislim na sve medicinske radnike koji su radili uprkos svim izazovima koji su ispred njih postavljani i spasavali ljudske živote. Ove zime i na najbolji mogući način dokazano je da Vlada RS misli na sve građane ravnomerno u svim delovima Srbije, pa čak i u onim najudaljenijim. Pripadnici Vojske i vatrogasci spasioci odmah su stigli u planinska sela i pomogli ugroženim meštanima“, izjavio je predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.


Upravo zbog te angažovanosti i ažurnosti u momentima kada je bilo najteže i kad je pokazano da Ivanjica nije zaboravljena, ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin, dobitnik je Junske nagrade. Uz maksimalnu angažovanost Sektora za vanredne situacije Ivanjica je u periodu elementarnih nepogoda dobila preko neophodne naftne derivate.


“Ovo priznanje zaslužili su svi pripadnici Sektora za vanredne situacije i Vojske koji su tada bili uz vas, ovo je nagrada za sve njih. Mala mesta postoje da bi se u njima rađali i živeli veliki ljudi. Ja sam služeći narodu imao priliku da upoznam Ivanjičanine veoma dobro, zajedno sa vama sam se radovao i tugovao. Divio se koliko ste uporni i koliko ste istrajni i hrabri, puni vere u bolju budućnost. Želim da znate da je Ivanjica, kao i svako mesto u Srbiji važna jednako kao Beograd, a možda čak i važnija i tako će biti i u buduće“, rekao je Vulin.


Junska nagrada za izuzetnu angažovanost za saniranje putne ifrastrukture nakon katastrofalnih poplava, ali i zbog realizovanja kapitalne instvesticije, koja podrazumeva asvaltiranje i proširenje puta Pridvorica – Devići dodeljena je i ministru saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Tomislavu Momiroviću.


Povelju opštine Ivanjica dobio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović.


Vojska Srbije dala je nesebičan doprinos stanovnicima Ivanjice tokom otklanjanja posledica poplava koje su ovu opštinu zadesile prošle godine. Jedinice Vojske Srbije rekonstruisale su nekoliko putnih pravaca u ruralnim delovima opštine. Takođe, vojne cisterne sa pijaćom vodom, u trenucima kada je čitav grad ostao bez vode zbog kidanja magistralnog cevovoda, bile su raspoređene na nekoliko punktova u opštini. Vojska Srbije bila je uz narod i ulivala poverenje u veoma teškim trenucima za grad Ivanjicu.

Zbog požrtvovanog rada na suzbijanju zarazne bolesti Kovid 19, Opština Ivanjica dodeljuje povelju ovdašnjem Domu zdravlja.

Profesionalno i nadljudskim naporima, u veoma teškim uslovima, zaposleni u Domu zdravlja učinili su sve kako bi građani ivanjičke opštine dobili potrebnu medicinsku negu u najkraćem roku. Profesionalno i odgovorno dvadesetčetvoročasovno su bili na prvim borbenim linijama u ratu koji se vodio sa opasnim virusom Covid-19.


Povelja je dodeljena i Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju u Ivanjici.
Ceo kolektiv ove bolnice se tokom pandemije istakao timskim, časnim, odgovornim, stručnim i posvećenim radom, a ustanova je uspela da se odlično pokaže i dokaže u situaciji ogromnog pritiska i novih okolnosti, i uspela je da prebrodi sve izazove
Prelazak „Anemije“ u Kovid sistem značajno je rasteretio smeštajne kapacitete regionalne Bolnice u Čačku, a taj napor, rad, posvećenost i stručnost zaposlenih ove ustanove, značajno su doprineli potpunoj stabilizaciji zdravstvenog stanja u Moravičkom regionu i ivanjičkoj opštini.


Junsku nagradu u vidu Pohvale dobili su ortoped hirurg, prof. dr Goran Damjanović, kardio-vaskularni hirurg prof. dr Vladan Vukčević, kao i gastroenterolog prof. dr Ivan Jovanović.

Junsku nagradu u vidu Pohvale dobio je i “Klub malog fudbala Ivanjica“.
Pohvala se dodeljuje za postignute rezultate u prethodnom periodu, ulaska u Prvu futsal ligu Srbije, odnosa prema sportu i zalaganja u ostvarenju sportskog cilja, kako predstavnika uprave kluba, tako i igrača.


Pohvalu za plasman na završni turnir Međuregionalne juniorske košarkaške lige Srbije, dobila je OKK „Ivanjica“. Ekipu čine isključivo deca iz Ivanjice, koja su svojim trudom i radom ostvarila veliki uspeh, ali i poslala mlađim generacijama poruku kako treba da biraju svoj životni put.

Junsku nagradu u vidu Pohvale dobili su novinarka RTV Melos, Mirjana Bratuljević, dopisnik Prve srpske televizije i vlasnik Glasa Zapadne Srbije, Gvozden Nikolić, kao i medijska kuća Info LIGA .

Pohvala se dodeljuje zbog profesionalnog izveštavanja sa lica mesta svih dešavanja u našoj opštini i neumornog rada za vreme pandemije korona virusa i tokom elementarnih nepogoda koje su zadesile Ivanjički kraj i okolinu, kao i podizanja svesti na polju humanitarnog rada zbog čega su mnoge porodice dobile bolje uslove za život i rad.


Tokom prethodne godine, iako teške i specifične, ivanjički sportisti uspeli su da zabeleže sjajne rezultate. Junsku nagradu u vidu pohvale dobio je trener Atletskog kluba Ivanjica, gospodin Duško Orestijević.


Pohvala se dodeljuje zbog velikog doprinosa razvoju sporta, a posebno atletike u našoj opštini, mnogobrojnih medalja na prvenstvima Srbije, Balkana i Evrope u protekle tri decenije, koje su atletičari Javora osvojili pod stručnim vođstvom trenera Orestijevića i najvrednijim rezultatom koji je postigao sa atletičarkom Javora Anom Subotić, ispunivši dve olimpijske norme.

Zbog neskromnog učestvovanja u svim humanitarnim akcijama koje organizuje Viber grupa „Dobri Samarjanin“ i nesebičnoj podršci onima kojima je pomoć najpotrebnija u ivanjičkoj opštini i širom zemlje, junsku nagradu u vidu pohvale dobio je Bojan Kalajanović iz Prilika.


Junska nagrada u vidu pohvale dodeljena je i Milomiru Đokoviću iz Ivanjice.
Zbog humanitarnog rada i dobrih dela preko Viber grupe „Dobri Samarjanin“ koja su upoznali ljudi širom Ivanjice i većim delom naše zemlje i koja bi trebalo da budu primer i podstrek svim mladim ljudima.


Junska nagrada dodeljena je i nastavnici informatike i računarstva i tehnike i tehnologije u OŠ „Milinko Kušić“, gospođi Milkici Kostić – Zlatić.
Nagrada se dodeljuje zbog ostvarenih uspeha u radu i osvojenih nagrada sa svojim učenicima na državnim takmičenjima iz informatike, Republičkim takmičenjima iz Robotike i Interfejsa, radu na projektu Robot Helga i veštačkoj inteligenciji i u Regionalnom centru za talentovanu decu Čačak.


Zbog ogromnog truda i rada na zdravstvenoj preventivi građana Ivanjice, junsku nagradu dobio je dr Milorad Dramićanin, načelnik higijensko-epidemiološke službe. Bio je u prvim borbenim linijama kada je reč o veoma opasnom virusu Kovid 19. Njegovo angažovanje u struci, ali i podizanju medijske svesti kada je reč o zaštiti stanovništva od korone, bilo je na visokom nivou. Dr Dramićanin je uporedo aktivno učestvovao u vakcinaciji stanovništva u Domu zdravlja, ali i na seoskom području i time dao ogroman doprinos u borbi protiv opake bolesti.


Junsku nagradu dobio je visoki strukovni medicinski tehničar, glavni tehničar Centra za dijalizu Marko Avramović.


Nagrada je dodeljena zbog izuzetno profesionalnog odnosa prema pacijentima, nesebične požrtvovanosti za svakog pojedinca i visokog nivoa znanja sa preko 15 godina radnog iskustva, od kojih je nekoliko godina radio u ruralnim područjima ivanjičke opštine gde je ostao upamćen kao omiljeni „lekar“. Pored redovnih obaveza u Dijaliznom centru obavljao je i dužnosti u Intenzivnoj nezi Kovid-a kao i u Kovid bolnici Anemija.


Junsku nagradu dobila je diplomirana medicinska sestra i glavna sestra službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, Ljiljana Ajdačić.
Nagrada se dodeljuje zbog predanog, odgovornog i profesionalnog rada i odnosa prema pacijentima i svojim kolegama i rada u Kovid ambulanti, koji je obavljala pored posla glavne sestre, gde je pokazala visoku profesionalnost. U Domu zdravlja radi već 25 godina.


Zbog požrtvovanog rada u crvenoj zoni od početka epidemije izazvane Kovid infekcijom, gde je uzimala materijal za laboratorijske analize i testove na Kovid virus, junsku nagradu dobila je Snežana Pilipović, laboratorijski tehničar za biohemiju i molekularnu biologiju.


Junsku nagradu dobio je saradnik Crvenog krsta Ivanjica, Marko Andrejević.
Zbog nesebičnog zalaganja u otklanjanju posledica pandemije Kovid 19 virusa u 2020. i 2021. godini, otklanjanju posledica poplava koje su nas zadesile protekle godine, nabavke i distribucije prehrambenih i drugih artikala za sva lica preko 65 godina života koja u vreme vanrednog stanja nisu imala dozvolu kretanja. Takođe i zbog angažovanja u vreme proglašenja vanredne situacije izazvane obilnim snežnim padavinama.


Vlasnik preduzeća „Matovac“, Dragan Nikolić, dobio je Junsku nagradu, zbog značajnog doprinosa u oblasti niskogradnje i zemljanih radova, saniranju sveukupne situacije i normalizacije vodosnabdevanja nakon katastrofalnih bujičnih poplava, koje su Ivanjicu zadesile tokom juna prošle godine. Svojom stručnošću, znanjem, iskustvom, angažovanjem, herojskim danonoćnim radom i nesebičnim požrtvovanjem, uspeli su da u neverovatno kratkom roku pregrade reku Moravicu, kako bi radnici Komunalnog prespojili deo vodovoda koji ide ispod rečnog korita.


Gosti su nakon dodele Junskih nagrada uživali u nastupima pijaniste Aleksandra Mitrovića, KUD-a Moravica, gradskog hora „Iva vokalis“ pod dirigenstvom Anite Pešić-Ivković i orkestar Davida i Igora Pejovića.

О Аутору

Financ