Vesti

Izložba Jugoslava Ocokoljića

Jugoslav Ocokoljić, umetnik renesanse širine, svoje stvaralaštvo posvetio je najviše izučavanju ikonopisa i srednjevekovne, religiozne umetnosti. O tome govore ne samo mnogobrojne slike i ikone, već i knjige koje je pisao i prevodio.  Njegovi koreni vode poreklo iz Ivanjice, iako nije u njoj nikada živeo. Zbog toga je Jugoslav osetio potrebu da ovom gradu ostavi legat  slika visoke umetničke vrednosti.  Sticajem neobičnih okolnosti, neposredno pred smrt Jugoslava Ocokoljića,njegova dela stigla su u Ivanjicu.  Legat je sada u vlasništvu ivanjičke Crkve Sv. cara Konstantina i carice Jelene. Evo pokazatelja koji potvrđuje da delo nekih stvaralaca intenzivnije zaživi  tek kada umetnik završi svoj životni vek.

Kao omaž nedavno preminulom umetniku, Dom kulture Ivanjica,  priređuje izložbu  legata slika Jugoslava Ocokoljića.  Izložba će biti otvorena u Galeriji Doma kulture Ivanjica u petak, 5. aprila, u 19.30 časova i trajaće do 6. maja 2019. godine.

Nemojte propustiti da vidite dela velike vrednosti koja su inspirisala i našeg akademika Vladetu Jerotića da o njima piše.

О Аутору

Financ