Vesti

Manastir Kovilje uz veliki broj vernika i posetilaca proslavio svoju krsnu slavu!

Povodom slave manastira u Kovilju, juče 26.jula posle svečane liturgije i bogosluženja održan je kulturno-umetnički program u organizaciji Doma kulture Ivanjica i Udruženja izvornih pevačkih grupa „Stari Vlah Ivanjica“ pod pokroviteljstvom opštine Ivanjica. Program je počeo svečanim defileom od manastira do saborišta, himnom o Kovilju a zatim su nastupale najbolje izvorne pevačke grupe, zdravičari i humoristi. Tradicionalni sabor okupio je oko 600 posetilaca, među kojima su bili meštani, gosti iz Beograda iz Humanitarne organizacije “Stara Raška”, gosti iz inostranstva i svih krajeva Srbije, koji podržavaju ovakve manifestacije i daju svoj doprinos očuvanju tradicije, kulturološkog identiteta i izvornog narodnog stvaralaštva.

Ispred organizatora dobrodošlicu u Kovilje svim prisutnima poželeli su predsednik MZ Kovilje, Siniša Bojović i  v.d. direktora Doma kulture Ivanjica, Milan Krunić.

Na obroncima Golije i Javora, u dolini reke Nošnice, u Starovlaškom selu Smiljevac, na mestu koje kao da je Gospod izabrao, kako bi sa visoke stene gledao rečni tok, na 32 km jugozapadno od Ivanjice, nalazi se koviljska svetinja, manastir posvećen Svetim Arhanđelima Mihajlu i Gavrilu. Prvi pomen o manastiru Kovilje nalazi se u Kruševačkom Pomeniku iz 1606. godine. Manastirsku celinu sačinjavaju dve crkve: Svetog Arhanđela Gavrila i kasnije sagrađena crkva Svetog Nikole iz 1644. godine.

Smatra se da je manastir Svetog Arhanđela Gavrila nastao s kraja 12. i početkom 13. veka, sudeći po ostacima živopisa i predanja. Tokom svoje burne istorije, manastir Kovilje je zauzimao važno mesto u duhovnom, nacionalnom i političkom životu pravoslavnog naroda Starog Vlaha i bio je mesto gde je osnovana jedna od najstarijih škola u Srbiji. Danas Manastir Kovilje predstavlja značajni duhovni, kulturni i liturgijski centar koji izaziva divljenje.

Nakon 200 godina je ovde obnovljeno monaštvo. Manastir je obnovljen 2005. godine, a u periodu 2007 – 2009 izgrađen je i manastirski konak. Osam monahinja naseljavaju ovu svetu obitelj i ličnim iskustvom monaškog podviga otkrivaju svu lepotu i uzvišenost idenja za Hristom.

Manastir Kovilje pripada eparhiji Žičkoj srpske pravoslavne crkve.
Svi koji se upute u manastir Kovilje uveriće se da mlade i vredne monahinje predano rade na uređenju dvorišta oko konaka, služe svakodnevne liturgije, dočekuju vernike, putnike namernike i sa puno topline im pričaju o bogatoj istoriji ovog verskog zdanja.

О Аутору

Financ