Vesti Kultura

Obeležavanje Javorskog rata

                                                         “Oj Javore ne treba ti kiše,

                                            tebe Srbi krvlju natopiše“

Ovako se pevalo posle Javorskog srpsko-turskog rata 1876. godine, koji je Srbija izgubila, sa gubitkom blizu 20.000 vojnika. Ovaj izgubljeni rat bio je uvod u pobede Srbije u Prvom balkanskom ratu 1912.godine, kada se Srbija konačno oslobodila od petovekovnog ropstva pod Turcima.

            Javorski rat se mora pamtiti i obeležavati zbog broja u njemu poginulih i zbog njegove istorijske uloge. To se posebno čini poslednje tri godine, od kada je obeležavanje Javorskog rata ušlo u kalendar Vojske Srbije, da se organizuje svake godine na Petrovdan 12.jula. Obeležavanje je posebno dobilo na značaju 2016.godine kada je pokrovitelj manifestacije bio predsednik Srbije g. Tomislav Nikolić i  2018.  i ove odine kada je pokrovitelj predsednik g. Aleksandar Vučić.

.            Ovogodišnja manifestacija ima više programa koje treba da vidi cela Srbija, a posebno Zapadna Srbija, sa čije teritorije su ratovali i ginuli vojnici na Javoru.

            Manifestacija počinje programom obeležavanja Javorskog rata, prvo liturgijom u Crkvi spomen-kosturnici na Javoru u 9 časova, zatim, od 10 do 11:30 časova odavanjem počasti i polaganjem venaca kod spomenika poginulim borcima na Kalipolju i  kod spomenika majoru Iliću na Javoru.

            Od 11:30  časova je svečano obraćanje gostiju na bini ( predsednik opštine, izaslanik predsednika države i predstavnik HO „Stara Raška“). Od 12 – 14 časova je kulturno-umetnički program,  12.  Sabor srpske omladine iz matice i rasejanja.

            Posle zvaničnog programa, narodno veselje. Organizatori zvaničnog programa manifestacije su opštine Ivanjica i Nova Varoš, Humanitarna organizacija „Stara Raška“ iz Beograda i Dom kulture iz Ivanjice.

О Аутору

Financ