Vesti

Obeležavanje jubileja crkve, biblioteke, vrtića i velikog rata na Svečanoj akademiji Nušićijade

Svečana akademija povodom jubileja koje ove godine obeležavamo kroz Nušićijadu, festival humora, zabave, veselja i kulture, održaće se u četvrtak, 23. avgusta 2018. godine, na velikoj sceni Doma kulture u Ivanjici, sa početkom u 18 časova.

IL-akademija-nusicijade Obeležavanje jubileja crkve, biblioteke, vrtića i velikog rata na Svečanoj akademiji Nušićijade

Ovogodišnja Nušićijada biće u znaku četiri jubileja-180 godina od izgradnje ivanjičke crkve, 150 godina od prve knjižnice i čitaonice u varoši, četiri decenije od nastanka dečijeg vrtića, dok će jedan programa biti posvećen stogodišnjici završetka Velikog rata.

Svečani skup započeće obeležavanjem velikog jubileja crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene, koja je podignuta 1836. godine u centru Ivanjice, i jedini je objekat iz tog doba u Ivanjici. Tim povodom biće uručeno priznanje predsedniku opštine Zoranu Lazoviću, za nesebičnu pomoć lokalne samouprave u razvoju i napretku ivanjičke crkve i emitovan film o njenom nastanku i istoriji.

Drugi jubilej, koji smo proslavili ove godine, jeste izgradnja prvog dečijeg vrtića u Ivanjici. Danas, u našoj varoši postoje tri vaspitno-obrazovne ustanove za mališane, koji pod svoje okrilje primaju 450-oro dečice. U okviru svečane akademije, svoj jubilej predstaviće kolažnim programom u kome učestvuje Marija Đorđević sa recitacijom „Moja mama divno priča“, kao i deca pripremnog predškolskog programa iz Osonice, koji će se predstaviti kroz pokretnu igru „Ne rugaj se“, recitacije „Ujkovo udvaranje“ u izvođenju Lazara Đuraševića i „Nema za mačke škole“ Anje Lišanin.

Narodna biblioteka u Ivanjici jedna je od najstarijih biblioteka u čačanskom regionu, osnovana 1868. godine. Svojih 150 godine obeležiće izvedbom skeča u okviru večerašnje Svečane akademije.

U okviru dela programa posvećenog stogodišnjici završetka Velikog rata, nastupiće Ivan Petrović, koji će recitovati „Plavu grobnicu“ Milutina Bojića i hor, koji će izvesti pesmu „Kreće se lađa francuska“.

Po završetku akademije, biće otvorena prva postavka u okviru ovogodišnje Nušićijade. Posetioci će imati priliku da pogledaju dokumenta i predmete Ivanjičana koji su učetvovali u Prvom svetskom ratu. Izložba će biti postavljena u Čičinom domu od 19 časova.

Velika scena Doma kulture, od 20 časova, rezervisana za duhovnu čaroliju Divne Ljubojević, što je još jedan način da crkva obeleži 180 godina od izgradnje.

О Аутору

Financ