Aktuelnosti

Pehari za prva mesta sa jubilarnog 25. Javorskog sabora dvojničara

Pehari za prva mesta sa  jubilarnog 25. Javorskog sabora dvojničara i starih instrumenata Srbije, otišli u Prijepolje i Prilike  za dvojnice,

a za stare instrumente u Brus !

      U subotu 27.juna održan je jubilarni 25. Sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije „ Javor 2020“. Zvuci dvojnica, frule, gusala, okarine, duduka,  dipli i drugih starih instrumenata na Javoru pokazali su da stari instrumenti na kojima su svirali naši preci nisu zaboravljeni, da naš narod čuva kulturno blago i da mladi nastavljaju tradiciju.

      Po dvadeset peti put   okupili su se svirači dvojnica i starih instrumenata Srbije da pokažu svoje umeće i kako se čuva tradicija i izvorno narodno stvaralaštvo.     Posebno raduje učešće mladih svirača koji na najlepši način čuvaju kulturološki identitet Srbije.

     Sabor dvojničara i starih instrumenata  Srbije kategorizovan je od  Udruženja TIM Srbije drugom kategorijom manifestacija.

     Od ukupno 30  takmičara,  11 dvojničara i 19  svirača na starim instrumentima, pehare za prvo mesto poneli su:  u starijoj kategoriji, dvojničar Predrag Nikolić iz Prilika kod Ivanjice odsviravši pesmu „ Obraše se vinogradi“ i „Sinđino“ kolo, u mlađoj kategoriji na dvojnicama, Luka Vidaković iz Prijepolja sa pesmom „Romanijo goro od junaka“ i „Živim kolom “. Pehare za prvo mesto na starim instrumentima poneli su: u starijoj kategorijii, Milisav Jovanović iz Brusa na duduku sa pesmom “Blago meni i tebi devojko “ i „Drndavka“ kolom a u mlađoj kategoriji, Luka Milanović  iz Brusa na okarini sa pesmom „Goranine ćafanine “  i kolom „ Kolubarski vez“.

     Drugo mesto u starijoj kategoriji dvojničara osvojio je Petar Lazić iz Babajića kod Ljiga a u mlađoj kategoriji Sanja Milanović  iz Mionice. Drugo mesto u starijoj kategoriji starih instrumenata osvojio je   Vuk Pantović iz Sjenice na guslama,  a u mlađoj kategoriji Sanja Milanović iz Mionice na okarini.

     Treće mesto u starijoj kategoriji dvojničara osvojio Milić Ćajić iz Ljiga, a u mlađoj kategoriji, Marina Stevanović iz Paležnice kod Ljiga. Treće mesto u starijoj kategoriji starih instrumenata, Nenad Šalipur iz Priboja na klanetu, a u mlađoj Lazar Terzić  iz Sjenice  na guslama.

     Za sva tri mesta u mlađoj i starijoj kategoriji na dvojnicama i starim instrumentima podeljeno je 12 pehara i diploma.

     Pored standardnih nagrada žiri je odlučio da dodedli nagrade u vidu diploma za: izvornost narodnog kola „Trojanac“na dvojnicama, Nenadu Šalipuru, zaduet na fruli Marini Stevanović i Sanji Milanović iza najmlađeg učesnika sabora, Milici Cincarević izBrusa koja ima 8  godina i svira frulu. Za sviranje na više instrumenata diploma je pripala i Dušanu Ljubičiću iz Vrbasa .

          U stručnom žiriju bili su: etnomuzikolog Mirjana Drobac i muzički urednik RTS-a Ilija Pavlović iz Beograda i profesorka muzičke kulture iz Ivanjice, Anita Pešić Ivković.

     U revijalnom delu dok je žiri ocenjivao takmičare, posetioce  manifestacije zabavljao je folklorni ansambl Doma kulture Ivanjica i pevačka grupa Omorika.

        Organizatori manifestacije su : Dom kulture Ivanjica, Mesna zajednica Kušići i Osnovna škola „Major Ilić“ iz Kušića. Generalni pokrovitelj  opština Ivanjica, a manifestaciju finansijski podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

О Аутору

Financ