Vesti

Prezentacija plana proizvodno poslovne zone “Senjak“

U Ivanjici je danas održana prezentacija ranog javnog uvida u Plan detaljne regulacije proizvodno poslovne zone „Senjak“. Sastanku su pored obrađivača Plana, „IstUrban“ iz Niške Banje, lokalne samouprave i finansijera izrade ovog važnog dokumenta Evropskog Progresa, prisustvovali i predstavnici privrednih subjekata i drugih institucija koje već posluju u planom predviđenoj budućoj slobodnoj zoni.

opstinaaaa_zaseradmke_senjak

Razgovaralo se o postojećem stanju na terenu, načinima za ispravljanje problema koji se javljaju, ali i o uočenim mogućnostima za razvoj zone, kroz završni planski dokument.

Privrednici su zatražili veću procentualnu iskorišćenost građevinskog zemljišta za proizvodne i druge objekte, zbog ograničenosti same zone i zauzetosti zemljišta već postojećom infrastrukturom. Takođe su insistirali da se kroz plan reše postojeći problemi javne rasvete, kišne i fekalne kanalizacije i adekvatni saobraćajni pristupi.

Proizvodno-poslovna zona „Senjak“ sastoji se od dva celinski razdvojena dela i obuhvata prostor od preduzeća „Konstantintex“, do stambenog naselja i reke Moravice ispod bivšeg „Graditelja“, ukupne površine 32,6 hektara. U obuhvat plana spadaju i preduzeća: „Pegaz“, Proleter, Dom učenika srednjih škola, bivši „Grafičar“, konfekcija „Javor“ i bivši „Metalac“

foto-opstina

Na skupu se čulo da je od ukupne površine, 2,8 hektara zemljišta u privatnoj svojini, 6,7 u javnoj, dok nad oko 21 hektar buduće slobodne zone gazduje privreda.

„Današnji sastanak je veoma koristan, jer su privrednici uočili šta smo u ovih mesec dana njihovih primedbi inicijativa i sugestija već ugradili u prednacrt plana. Plan obuhvata oko 30 hektara uglavnom izgrađenog prostora, pokušavamo da to maksimalno ispoštujemo, da otklonimo neke stvari kao što su ispravke parcela, što će omogućiti legalizaciju sadašnjih kapaciteta i da kroz pravila građenja i kroz infrastrukturu i saobraćajnice omogućimo i prepoznamo nove prostore na kojima će biti moguće graditi nove kapacitete. Želimo da kroz podizanje stepena izgrađenosti svake pojedinačne parcele omogućimo da oni koji su hteli da grade a sputani su bili urbanističkim uslovima, kroz ovaj plan dodju do novih dozvoljenih procenata izgrađenosti jedne parcele, kako bi privrednici od nje izvukli maksimum. Predlog je da to bude 10 % zelenilo, 20 % saobraćajnice i 70 % objekti“, rekao je nakon sastanka za InfoLIGU arhitekta Miroljub Stanković, odgovorni urbanista u firmi „IstUrban“.

О Аутору

Financ