Vesti Konkursi i obaveštenja

Projekat „Čista zajednica za održivo okruženje i prirodu – ČISTO”

U opštini Gusinje, u Crnoj Gori, je održana konferencija za medije i prezentacija projekta „Čista zajednica za održivo okruženje i prirodu – ČISTO” koji sufinansira Evropska unija sredstvima iz IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, odnosno Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).
Projekat zajednički sprovode Opština Gusinje (CG) i Opština Ivanjica (SRB) sa ciljem doprinosa zaštiti životne sredine u prekograničnom regionu kroz efikasniju i moderniju infrastrukturu upravljanja otpadom. Projekat će doprineti poboljšanju kapaciteta i efektivnosti javnih usluga u ovoj oblasti, a fokus će biti i na promociji ekološke svijesti kod mladih kroz zajedničke akcije vezane za sakupljanje otpada u ovim opštinama.
Na koferenciji su govorili predsjednica Opštine Gusinje, Anela Čekić, predsjednik opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović i koordinator projekta, Marija Milenković.
Predsjednica opštine Gusinje se zahvalila na finansijskoj podršci Evropske unije i istakla da se raduje saradnji sa opštinom Ivanjica na unapređenju tehničkih kapaciteta u ovoj oblasti i pružanju efikasnijih javnih usluga za građane. Takođe, nada se da će se ova saradnja nastaviti i u drugim sektorima, posebno u turizmu.
Predsjednik opštine Ivanjica se zahvalio na ukazanom povjerenju opštini Gusinje i istakao da se nada da će projekat ostvariti planirane rezultate, unaprijediti infrastrukturu upravljanja otpadom u ovim opštinama i doprinijeti boljem očuvanju i zaštiti životne sredine.

Očekivani rezultati projekta se odnose na povećanje kapaciteta javnih komunalnih preduzeća za upravljanje otpadom, gde će biti izvršena nabavka specijalizovanih vozila za sakupljanje otpada i kontejnera u obje opštine, ali i organizovane studijske posete i radionice predstavnika JKP gde će se razmeniti znanja i iskustva u ovoj oblasti.
Takođe, jedan od rezultata projekta se odnosi na unapređenje znanja mladih o značaju zaštite životne sredine i upravljanja otpadom, pa će kroz projekat biti organizovane edukativne radionice za učenike i nastavnike u osnovnim školama u Gusinju i Ivanjici, Eko kamp i druge prateće aktivnosti edukativnog karaktera. Projekat će imati u fokusu i unapređenje lokalne infrastrukture u oblasti upravljanja otpadom, a posebna pažnja biće posvećena promociji značaja zaštite životne sredine i upravljanja otpadom u javnosti kroz sprovođenje adekvatne medijske kampanje i drugih aktivosti u javnosti.

О Аутору

WEB MASTER