Aktuelnosti

Realizovana teorijska obuka za ZA „CNC“ operatere

U okviru projekta „Model za unapređenje kompetencija nezaposlene omladine u cilju ublažavanja negativnih posledica migracija“ koji realizuje lokalna Kancelarija za mlade opštine Ivanjica u saradnji sa Međunarodnom ogranizacijom za migracije (IOM) i UNDP u Srbiji, finansira Švajcarska vlada – Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a sufinansira opština Ivanjica u periodu (28-30).2021. godine, u prostorijama kompanije „MATIS“, održana je teorijska obuka za „CNC“ operatere.
Obuka se realizuje u saradnji sa Akademijom „Oxford“ i kompanijom „MATIS“ iz Ivanjice, koja je i partner na pomenutom projektu.
Pored učesnika obuke, predstavnika kompanije „MATIS“ i Kancelarije za mlade, uvodnom delu obuke je prisustvovala i gospođa Monika Petrović menadžer projekta za Srbiju ispred Međunarodne organizacije za migracije.
Na teorijskom delu obuke polaznici su dobili osnovne informacije o pravilima ponašanja i merama poštovanja bezbednosti i zaštite na radu. Takođe su stekli osnovna znanja iz tehnologija obrade materijala rezanjem, za koje su prvenstveno vezane CNC mašine na kojima će sprovoditi dalju praktičnu obuku. Dobili su uvid u mogućnosti i namenu CNC mašina i kroz praktične primere sami kreirali jednostavnije kodove za programiranje istih.
Nakon teorijskog dela mladi nastavljaju svoje usavršavanje kroz praktični deo obuke u pogonima kompanije „MATIS“ uz praćenje i nadzor mentora.
Po završetku obuke ukupno 10 mladih polaznika dobiće priznati sertifikat od strane licencirane Akademije, kao i posao na poziciji „CNC“ operatera u kompaniji „MATIS“, koja je mladima izašla u susret tako što će im svaki dan obuke i vreme provedeno u kompaniji na obuci biti plaćeno.
Kompanija „MATIS“ planira širenje svojih pogona i nabavku većeg broja „CNC“ mašina tako da će potreba za ovim kadrom u narednom periodu biti u porastu.
Mladi su iskazali veliko interesovanje, ali je program trenutno mogao da obuhvati najviše 10 učesnika. Iz pomenutih razloga u narednoj godini biće realizovan novi krug obuka za „CNC“ operatere o čemu će mladi i javnost biti blagovremeno obavešteni.

О Аутору

Financ