Vesti

Uručeni ugovori predstavnicima 53 jedinice lokalnih samouprava za realizaciju stambenih rešenja namenjenih izbegličkim porodicama

U Klubu poslanika u Beogradu u utorak su uručeni ugovori predstavnicima 53 jedinice lokalnih samouprava za realizaciju 899 stambenih rešenja namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje do sada nisu trajno zbrinute. Stambena rešenja su dodeljena u okviru petog i proširenja četvrtog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji (RSP). Na ovaj način izbegličkim porodicama biće kupljeno ukupno 567 seoskih kuća (svaka vrednosti 11.000 evra u dinarskoj protivvrednosti) i dodeljeno 332 paketa građevinskog materijala za završetak već započetih objekata (vrednost jednog paketa 9.000 evra).

Opština Ivanjica i Komesarijat za izbeglice i migracije RS, zaključili su Ugovor o dodeli sredstava za kupovinu četiri seoske kuće sa okućnicom i nabavku paketa građevinskog materijala za popravku ili adaptaciju tih kuća. Sredstva su obezbeđena iz budžetu Republike Srbije u iznosu od 5.420.062,20 dinara. Maksimalan iznos sredstava, za kupovinu kuće i građevinskog materijala, po korisniku je 1.355.016,30 dinara.

U ime Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Republike Srbije skup  je otvorio Veljko Odalović, generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova RS.

Odalović je istakao da je  Regionalni stambeni program deo šireg procesa unapređenja saradnje zemalja u regionu radi rešavanja problema izbeglica i prevazilaženja posledica prošlosti, naglasivši značaj te saradnje.

„Ovaj program je šansa da trajno zbrinemo najugroženiji deo izbegličke populacije, u čemu je uloga jedinica lokalne samouprave presudna. Samo vašim snažnim angažovanjem možemo ovaj proces da uspešno privedemo kraju“, poručio je Odalović.

Uručivanju ugovora gradonačelnicima i predsednicima opština prisustvovali su brojni gosti i to Ramunas Janusauskas ispred Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Kolin Smit iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država,  predstavnici zemalja donatora, grada Beograda, UNHCR-a i OEBS-a.

Regionalni stambeni program (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi.

Regionalni stambeni program Republike Srbije sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske, kao i uz značajnu kontribuciju Republike Srbije.

О Аутору

Financ