Vesti

“Zaspanka za vojnike“ u Domu kulture

ZASPANKA ZA VOJNIKE  – DOMAĆI FILM

12 I 13. NOVEMBAR, PLAVA SALA DOMA KULTURE

Premijera 12.novembra u bioskopima

Zaspanka za vojnike je srpski film reditelja Predraga Antonijevića po scenariju Nataše Drakulić i po motivima Srpske trilogije Stevana Jakovljevića.

Stevan Jakovljević, profesor biologije i učesnik Prvog svetskog rata, dolazi na 20. godišnjicu rata i otvaranje spomen-kosturnice u selo gde je nekada boravio zajedno sa svojom prvom ratnom jedinicom, Petom tobdžijskom baterijom.

Stevan je otišao na iznenadno odsustvo, kasnije je prekomandovan i jedan od razloga što dolazi na postavljanje kosturnice je što želi da sazna šta je bilo sa njegovim prvim ratnim saborcima, posebno neposredno nadređenim poručnikom Aleksandrom.

Susreće samo komadanta i kroz njihova sećanja otvara se sudbina Pete baterije koja je prestala da postoji baš u tom selu, teški, ali i radosni momenti, kao i Stevanov i Aleksandrov odnos koji od početne netrpeljivosti postaje prijateljski.

U ovoj priči o hrabrosti i prijateljstvu, lik potporučnika Aleksandra čija se sudbina saznaje na kraju, pokazaće i zašto je srpska vojska uprkos svim nedaćama uspevala da iznese tolike vojne poduhvate, jer je jedan čovek, poručnik, nadređeni svesno žrtvovao svoj život, pre toga ugled i čast, da bi spasao bar jednog svog vojnika.

Uloge:

Ljubomir Bandović –        komandant

Marko Vasiljević – Stevan

Vuk Jovanović – Aleksandar

Marko Pavlovski – Rajko

Nenad Okanović –  Tasa

Marko Gvero – Jankulj

Aleksandar Đurica – narednik Milutin

Ivan Đorđević –    Krsto Vozar

Nikola Ilić – Trailo Živuljović

Milica Mihajlović – Stefanova majka

Tihomir Arsić –     Radojkov otac

Tara Jevrosimović –  Stefanova sestra

Nataša Ninković – žena u crnom

Radoš Bajić – Stefanov otac

Nebojša Glogovac – seljak

О Аутору

Financ