Актуелности Вести

Министар пољопривреде Недимовић на скупу у Ивањици

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић  разговарао је у Ивањици са пољопривредним произвођачима о проблемима у производњи и откупу јагодичастог воћа, на првом месту малина. Том приликом  позвао је малинаре и хладњачаре на састанак где ће са људима из ресорних министарстава разговарати  о стратегији производње ‘’црвеног злата’’ на дугорочне стазе.

 • Разговараћу са свим произвођачима и откупљивачима јагодичастог воћа, првенствено малине која је стратешки производ Србије и чију производњу морамо дугорочно планирати. Оформићемо радну групу са људима из министарстава трговине, пољопривреде и привреде и озбиљно радити поводом тога наредних месеци. Нема лаких решења али морамо бити свесни да у малинарству постоје циклуси, прошла година је била добра, морамо бити спремни и за лошу.-рекао је Недимовић.

На питање да прокоментарише увоз малине  из окружења који је како трвде произвођачи оборио цену наше и условио залихе у хладњачама, Недимовић је рекао да је за претходна два месеца увезено 1 000 тона.

 • То су занемарљиве количине, цена је ту била конкурентна што није добро. С’ обзиром да смо потписали споразум ЦЕФТА, отворено смо тржише и тако морамо функционисати.  Наше произвођаче треба афирмисати путем заштите географског порекла и српског квалитета.  На тај начин треба  да се боримо. Заштитимо ‘’виламет’’ и онда можемо да кажемо, господо ова малина је квалитетнија у односу на другу.

  Слична је ситуација И са чувеним ивањичким кромпиром
 • Јуче је власник чипсаре у Чачку  рекао да му требају огромне количе кромпира И заинтересован је да их откупљује са ових простора. Требају нам  прерађивачки капацитети који ће повући те количине а не да производимо нешто што немамо коме да продамо. Ја ћу се трудити да овде  формирамо што висе прерађивачких капацитета за воће и поврће.-каже Недимовић напомињући да је основ заштита географског порекла и да министарство којим он руководи инсистира на томе, даје новац и има отворене фондове: –‘Ајте људи дођите! Врата су отворена.-поручио је Недимовић


  Министар је упознао присутне са субвенцијама које могу користити и подстицајним мерама Владе. Позвао их је на сарадњу са локалном самоуправом како би заједничким снагама спремили пројекрте и аплицирали за опредељена средства која су ове године знатно увећана а услови су много повољнији.

  Посебне погодности предвиђене су за младе пољопривреднике. Кроз систем подстицаја ове године су за носиоце породичних газдинстава, младје од 40 година обезбеђени грантови до висине од 10.000 евра.

  Када је кредитна подршка у питању, министар је потврдио да ће каматна стопа на годишњем нивоу бити 3 одсто, за младје од 40 година 1 одсто, те да је период враћања са 3 подигнут на 5 година.

  Највећа новина овогодишње Уредбе о субвенцијама у пољопривреди је могућност куповине воћарских трактора до 130 коњских снага, где ће држава преко министарства пољопривреде учествовати са 50 – 65 одсто средстава, на износ без ПДВ-а, у зависности од степена развијености општине. Максималан подстицај за набавку трактора биће 15.000 евра, а према речима министра, уколико интересовање пољопривредника буде веће, подићи ће се износ у буџету за ову намену.

  Оно што је веома важно, по први пут ће се механизација набављати на „сигурно”, односно свако ко аплицира за трактор, то ће чинити уз профактуру. Када од министарства добије позитивно мишљење, тек креће у куповину, чиме практично сигурно добија државну субвенцију.

  Присутни у препуној сали хотела „Парк” у Ивањици, од министра су између осталог затражили да се кроз измене закона о реституцији, укине Закон о проглашењу општенародном имовином сеоских утрина, пашњака и шума, како би се становништву ове општине на коришћење вратиле велике шумске површине којима сада газдује јавно предузеће.

  Министру је упућена и молба да држава помогне оштећене произвођаче од града пре две и снега од прошле године. Подсетимо, од укупно регистроване штете која је достигла 700 милиона динара у ивањичкој општини, држава је интервенисала са свега 2 одсто средстава за санацију штете.

  Извор: ИНФОЛИГА

О Аутору

Financ