Вести

Одржана седница Моравичког управног округа у Ивањици

21.седница Савета Моравичког управног округа одржана је данас у Ивањици. Било је речи о раду Штабова за ванредне ситуације (окружног, градског и општинских), са посебним акцентом на попуњености, формирању, опремању и обуци јединица цивилне заштите. Присутни су се осврнули на стање, спремност и припреме субјеката за наилазећу зимску сезону 2016/2017. године на територији Моравичког управног округа. Теме разговора биле су и попуњеност, опремљености и обучености специјализованих јединица цивилне заштите које образује Одељење за ванредне ситуације у Чачку као и обучености штабова за ванредне ситуације, привредних друштава и других лица од значаја за заштиту и спасавање. Разматрао се систем унапређења функционисања противградне заштите, пречишћавања отпадних вода, као и о будућој траси аутопута и условљеним роковима за озакоњење објеката.
Председник општине Ивањица, домаћин овог састанка, Зоран Лазовић , рекао је да су данашњи разговори били конструктивни, усмерени на унапређење сарадње читавог округа. У том смислу се морају чешће организовати како би заједничким снагама подспешили развој региона , самим тим и локалних самоуправа, али и превентивно деловали у датим ситуацијама.
-Ивањица има јасан циљ развоја у будућем периоду, већ смо реализовали неколико веома значајних инвестиција а у плану је и пар капиталних. Отворени смо за сарадњу и градимо политику на добрим односима и заједничким ставовима. Када је реч о данашњој седници Моравичког округа , рекао бих да смо донели веома важне закључке од значаја за целокупан развој овог краја и бољи систем функционисања области од виталног значаја за заједницу.
О самим закључцима састанка говорио је начелник Моравичког округа, Слободан Јоловић.
-Једногласно смо закључили да убудуће више пажње мора бити усмерено ка оспособљавању јединица опште намене имајући у виду да досадашње ангажовање војске и жандармерије у неким ситуацијама није оправдано. У том смислу градоначелник и председници општине определиће одређена средства за наредну годину да би почели постепено обучавање и опремање јединица цивилне заштите. Верујем да ћемо у прва три месеца наредне године ставити у функцију сектор за деловање у одређеним ситуацијама. Посебно је добра вест да је Влада РС определила 330 милиона динара за изградњу бедема у Лучанима што је од великог значаја када је реч о проблемима са поплавама.
У разговору који се тицао озакоњења објеката на подручју Моравичког округа установили смо да до сада има 92 хиљаде предмета по којима ће поступати надлежне службе у наредне три године. Рок за озакоњење јесте истекао али како те послове нису довршиле све локалне самоуправе, оставили смо им могућност да то учине најкасније до краја јануара. План је да се ти предмети реше у наредне три године.
Посебно смо се осврнули на систем противградне заштите, закључено је да се он мора подићи на највиши могући ниво. Пре свега, препоручено је локалним самоуправама да обезбеде , у складу са могућностима, средства за набавку ракета да би свака противградна станица имала између 10 и 15 за дејствовање.
Не скривам незадовољство приступом неких председника и градоначелника општина у решавању проблема отпадних вода. Начин на који се то ради код нас је депласиран и превазиђен, морамо се угледати на Аустрију, Немачку и друге развијене земље. Рецимо, један двомилионски град попут Беча има у центру града и фабрику за пречишћавање отпадних вода и спалионицу. Спаљивањем комуналног отпада производи електричну енергију за 1 400 000 становника. Морамо нашу свест развијати у том правцу.-закључио је Јоловић.

О Аутору

Financ