Vesti

Dan šuma obeležen sadnjom drveća za najmlađe

Широм света данас се обележва Светски дан шума, 21. март, који је 1971. године установила Генерална скупштина Европске конфедерације за пољопривреду, с циљем да повећа свест светске јавности о значају и улози шума за човека. Након тога је и Генерална скупштина Уједињених Нација 2012. донела одлуку да се Међународни дан шума обележава сваке године 21. марта, на дан пролећне равнодневнице на северној хемисфери, односно на дан јесење равнодневнице на јужној хемисфери.

Шумско газдинство Голија донирало је 99 садница листопадног и четинарског дрвећа на подручју Ивањице, Лучана и Чачка.

36 стабала посађено је у два ивањичка вртића и ОШ ‘’Вучић Величковић’’ у Међуречју. Остало дрвеће улепшаће простор градске болнице у Чачку као и једног вртића у том граду, затим  школа у Прељини, Лучанима и Вичи. Желимо на овај начин да подигнемо свест људи о очувању животне средине и шума које су плуча планете.-рекао је директор ШГ ‘’Голија’’, Иван Андрић.
Новим стаблима највише су се обрадовали најмлађи а директорка предшколске установе ‘’Бајка’’ , Весна Николић, позвала их је да чувају дрвеће.

Ми смо пре два месеца у сарадњи са локалном самоуправом упутили захтев  ЈП ‘’Србија шуме’’ да нам поклоне неколико стабала дрвећа како бисмо уредили простор за нашу децу. Двориште, тачније овај паркић за децу убудуже ће бити кориснији и лепши. Захваљујем се у име деце, родитеља и мештана насеља Мркочевац који користе овај процтор и апелујем на све да чувају дрвеће и брину о животној средини.-рекла је Николићева.

Заменик председника општине, Момчило Митровић, рекао је да ће наредне године у ово време дрвеће бити посађено у новом, четвртом вртићу у Ивањици, чија се градња очекује.

Важно је  да што висе улажемо у предшколске установе, вртиће, школе, било да је реч о самим објектима, средствима за рад или простору где малишани проводе слободно време. –закључио је Митровић.

Извор: Инфолига

О Аутору

Financ