Vesti

Dan šuma obeležen sadnjom drveća za najmlađe

Širom sveta danas se obeležva Svetski dan šuma, 21. mart, koji je 1971. godine ustanovila Generalna skupština Evropske konfederacije za poljoprivredu, s ciljem da poveća svest svetske javnosti o značaju i ulozi šuma za čoveka. Nakon toga je i Generalna skupština Ujedinjenih Nacija 2012. donela odluku da se Međunarodni dan šuma obeležava svake godine 21. marta, na dan prolećne ravnodnevnice na severnoj hemisferi, odnosno na dan jesenje ravnodnevnice na južnoj hemisferi.

Šumsko gazdinstvo Golija doniralo je 99 sadnica listopadnog i četinarskog drveća na području Ivanjice, Lučana i Čačka.

36 stabala posađeno je u dva ivanjička vrtića i OŠ ‘’Vučić Veličković’’ u Međurečju. Ostalo drveće ulepšaće prostor gradske bolnice u Čačku kao i jednog vrtića u tom gradu, zatim  škola u Preljini, Lučanima i Viči. Želimo na ovaj način da podignemo svest ljudi o očuvanju životne sredine i šuma koje su pluča planete.-rekao je direktor ŠG ‘’Golija’’, Ivan Andrić.
Novim stablima najviše su se obradovali najmlađi a direktorka predškolske ustanove ‘’Bajka’’ , Vesna Nikolić, pozvala ih je da čuvaju drveće.

Mi smo pre dva meseca u saradnji sa lokalnom samoupravom uputili zahtev  JP ‘’Srbija šume’’ da nam poklone nekoliko stabala drveća kako bismo uredili prostor za našu decu. Dvorište, tačnije ovaj parkić za decu ubuduže će biti korisniji i lepši. Zahvaljujem se u ime dece, roditelja i meštana naselja Mrkočevac koji koriste ovaj proctor i apelujem na sve da čuvaju drveće i brinu o životnoj sredini.-rekla je Nikolićeva.

Zamenik predsednika opštine, Momčilo Mitrović, rekao je da će naredne godine u ovo vreme drveće biti posađeno u novom, četvrtom vrtiću u Ivanjici, čija se gradnja očekuje.

Važno je  da što vise ulažemo u predškolske ustanove, vrtiće, škole, bilo da je reč o samim objektima, sredstvima za rad ili prostoru gde mališani provode slobodno vreme. –zaključio je Mitrović.

Izvor: Infoliga

О Аутору

Financ