Vesti

Obeležavanje Javorskog rata

“Oj Javore netreba ti kiše,

tebe Srbi krvlju natopiše“

 

Ovako se pevalo posle Javorskog srpsko-turskog rata 1876. godine, koji je Srbija izgubila, sa gubitkom blizu 20.000 vojnika. Ovaj izgubljeni rat bio je uvod u pobede Srbije u Prvom balkanskom ratu 1912.godine, kada se Srbija konačno oslobodila od petovekovnog ropstva pod Turcima.

Javorski rat se mora pamtiti i obeležavati zbog broja u njemu poginulih i zbog njegove istorijske uloge. To se posebno čini poslednje tri godine, od kada je obeležavanje Javorskog rata ušlo u kalendar Vojske Srbije, da se organizuje svake godine na Petrovdan 12.jula. Obeležavanje je posebno dobilo na značaju 2016.godine kada je pokrovitelj Manifetsacije bio predsednik Srbije g. Tomislav Nikolić i ove 2018.godine kada je pokrovitelj predsednik g. Aleksandar Vučić.

Ovogodišnja Manifestacija ima više programa koje treba da vidi cela Srbija, a posebno Zapadna Srbija, sa čije teritorije su ratovali i ginuli vojnici na Javoru.

Manifestacija počinje Programom obeležavanja Javorskog rata, prvo liturgijom u Crkvi spomen-kosturnici na Javoru u 9 časova, zatim, od 10 do 11.30 časova odavanjem počasti i polaganjem venaca kod spomenika majoru Iliću na Javoru i kod spomenika poginulim borcima na Kalipolju.

Od 11.30 do 12. časova pokrovitelj Manifestacije predsednik Srbije svečano otvara novoasfaltirani put Ljepojevići – Javor, koji spaja opštine NovuVaroš i Ivanjicu.

Od 12 časova je Čas istorije posvećen Javorskom ratu, ove godine sadržan u izložbi slika i grafika o Javorskom ratu, čije je orginale organizator Manifestacije obezbedio iz Vojno-istorijskog muzeja u Parizu.

Od 13 do 15 časova je kulturno-umetnički program – XI sabor srpske omladine iz matice i rasejanja.

Posle zvaničnog programa od 15 časova počinje narodno veselje. Organizatori zvaničnog programa Manifestacije su opštine Ivanjica i Nova Varoš, Humanitarna organizacija „Stara Raška“ iz Beograda i Dom kulture iz Ivanjice.

 

 

О Аутору

Financ